• Home »
  • Asbest »
  • Asbestbeleid – het asbestverwijderingsbesluit toegelicht

Asbestbeleid – het asbestverwijderingsbesluit toegelicht

Asbest is eigenlijk een verzamelnaam voor een groep mineralen die in de natuur voorkomt. Deze mineralen bestaan uit microscopisch kleine, naaldachtige vezels. De vezels kunnen diep in uw longen doordringen, dus als u asbestvezels inademt kunt u ziek worden. Op termijn kan dit longkanker, mesothelioom (longvlieskanker of buikvlieskanker) of asbestose (stoflongen) veroorzaken.
 

asbestbeleid

Overheid wil vanaf 2040 geen nieuwe asbestslachtoffers

Elk jaar overlijden ongeveer 1.000 mensen aan de gevolgen van asbest. Dat is pijnlijk. En daarom wil onze overheid vanaf 2040 geen nieuwe asbestslachtoffers meer. Om dat streven te realiseren, heeft de Rijksoverheid regels gesteld die ervoor zorgen dat asbest geen gevaar voor de gezondheid is.

Verbod op asbest vanaf 1993

Zo mogen Nederlandse bedrijven sinds 1 juli 1993 geen asbest meer gebruiken. En ook geen asbest of asbesthoudende producten meer verkopen, importeren, weggeven, opnieuw toepassen en bewerken. In de Europese Unie (EU) geldt ook een asbestverbod sinds 2005.

Tot 1994 is asbest veel gebruikt in verschillende producten, maar vooral in bouwmaterialen. Zo komt het voor in golfplaten, vinylvloerbedekking (zeil) en in schoorsteenpijpen. Ook kunt u asbest aantreffen in oude huishoudelijke apparaten zoals strijkijzers, haardrogers en warmhoudplaatjes.

Inventariseren en verwijderen asbest

De regels van de overheid m.b.t. het inventariseren en verwijderen van asbest staan in:
 

  • Asbestverwijderingsbesluit 2005
  • Arbeidsomstandighedenbesluit (Arbobesluit)
  • Arbeidsomstandighedenregeling (Arboregeling)
  • Bouwbesluit 2012

 
Meer regelgeving over asbest vindt u op de website van Kenniscentrum InfoMil.

Verbod op asbestdaken vanaf 2024

De overheid voert vanaf 2024 een verbod op asbestdaken. Bedrijven, particulieren en (overheids)instellingen mogen dan geen asbestdaken meer bezitten. Oude daken kunnen namelijk aangetast zijn door weer en wind, waardoor asbestvezels mogelijk vrijkomen.

Informatie over asbestregelgeving

Gemeenten hebben de taak om bedrijven en particulieren te informeren over asbestregelgeving en over de verwijdering ervan. De gemeente kan u ook vertellen waar het (materiaal met) asbest kan worden gestort. Dat mag op een gespecialiseerde stortplaats.

Subsidie om asbest te verwijderen

Onze Rijksoverheid verstrekt subsidie voor het verwijderen van asbest. Bekijk hier de subsidiemogelijkheden.
Bunt Asbestsanering ontzorgt u graag, dus indien u het wenst, vragen wij deze subsidie voor u aan.

Reageren is niet toegestaan.